Kuchnia rozwodnika pokaranego sklerozą.
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto na Pizzę

    Po wielu poszukiwaniach, testach i kiepskich pizzach trafiłem na ten przepis w sieci. Rewelacyjny. Pizza wychodzi pulchniutka i delikatna. Palce lizać :)

    500 g mąki pszennej
    40g drożdży
    250 ml ciepłej wody (z mlekiem też jest spoko)
    płaska łyżeczka soli
    pół łyżeczki cukru
    2 łyżki oliwy

    Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść.
Ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało już zacząć rosnąć.
I to wszystko, można się zająć nadzieniem. Ciasto nie musi rosnąć nie wiadomo ile, można je w pięć minut po zagnieceniu rozwałkować i przełożyć na blachę. Wystarczy mu te 10 minut, w czasie których będziemy przygotowywać składniki na farsz.

Rada: Najlepiej rozwałkować ciasto na trochę większy placek niż forma, a potem w brzegi zawinąć paseczki sera żółtego. Ser stopi się podczas pieczenia, a ciasto zrobi się bardziej apetyczne, pamiętajcie żeby na trochę wyższy brzeg z serem żółtym nie nakładać już nadzienia. Powstanie pulchny rancik jak w pizzerii, można go ewentualnie odrobinę posmarować sosem pomidorowym dla koloru.

Ja piekę od 15 do 40 minut w temp. 200 stopni C. Ciasto rozkładam na blasze z piekarnika. Starcza dla 3-4 wygłodniałych osób.

Smacznego :)


Powered by ScribeFire.

niedziela, 15 kwietnia 2007, dra.go74

Polecane wpisy

  • Gyros...

    Przewaliłem dziś trochę notatek i znalazłem parę starych wyblakłych przepisów. Może jak znajdę chwilę czasu i mnóstwo chęci zaszaleję w sobotę i zrobię gyrosa?

  • Sałatka "nie wiadomo co"

    Kapusta pekińska ogórek rzodkiewka szczypiorek Może być tez pomidor, jak kto lubi Jogurt naturalny + przyprawa tzatziki Zamiast jogurtu z przyprawą może być fe

  • Sałatka a`la Angina

    buraki - 2 średni cebula - sztuk 1 ogórek majonez Buraczki gotujemy - mają być ugotowane, a nie rozgotowane. Następnie wszystko kroimy w kosteczkę i mieszamy. D

Komentarze
2007/12/09 01:03:23
przepis rewelacja!
pierwszy raz robiłam ciasto na pizze i od razu pełen sukces ;-)
polecam serdecznie
-
2007/12/09 20:29:42
no ja myślę ;)
i dziękuję za przypomnienie, że ten blog istnieje :) muszę dopisać coś nowego :)
-
2008/02/09 16:39:01
Genialny przepis ;)
Nigdy nie wyszło mi takie pyszne ciasto na pizze :). Dziękówa. POzdrawiam
-
2008/02/29 16:00:25
Wielkie Dzięki uwierzyłem,że moge zostać kucharzem Przepis suuuuuper Pozdrawiam
-
2008/03/15 18:39:34
cisto jest rewelacyjne - polecam wszystkim - dodam tylko że nagrzewam piekarnik do 230 stopni - piekę 12 minut na kamiennym blacie - smaki dla wszystkich
-
2008/05/30 23:02:38
a jak zrobic zeby ciasto od spodu było takze miękkie? bo mi wychodzi twarde i niesmaczne...
-
yasmin_ch
2008/09/04 20:04:07
40min??to chyba zdecydowanie za duzo jak na pizze:-)
-
2008/10/22 08:16:51
Dzieki za przepis, rewelka. Moj maz zaladal sie pizza jak szalony. Telepizza sie chowa :)
-
2009/02/21 21:52:01
Świetny przepis ,bardzo prosty ,a pizza przepyszna DZEIKUJE
-
2009/02/22 20:07:42
przepis rewelacja!!!Co prawda pizza jeszcze w piekarniku i nie wiem jak smakuje, ale ciasto mi się wogóle nie kleiło:) super!!!!
-
2009/08/06 11:06:00
Jeśli posmarujecie jajkiem całą powierzchnię ciasta - poza tą, na której jest filing - to będzie ono miękkie, pulchne w środku
-
2009/09/14 13:47:38
przy tym cieście nie trzeba smarować jajkiem ;)
prawie zawsze wychodzi pulchniutkie ;D
-
2009/11/06 14:30:26
pizza z tego ciasta jest rewelacyjna POLECAM GORACO
-
2010/07/04 16:55:04
Cześć,
właśnie wypróbowaliśmy Twój przepis dodając do ciasta odrobinę oregano, bazylii i szczyptę chilii. Składniki: wcześniej podsmażony boczek wędzony i polędwiczki z kurczaka, pieczarki podsmażone z cebulką, ser żółty.
Czas: 18 minut
Temp: 220 st.
Efekt: Relewacyjny.
Ciasto mocno rozwałkowaliśmy na blasze i wyszło cieńkie i chrupiące.
-
2011/01/20 10:53:11
Potwierdzam, pierwszy raz robiłam pizzę i wyszła wyśmienicie ;)
-
2011/02/20 16:17:17
genialny przepis!
nawet totalny amator trzymając się przepisu zrobi przepyszną pizzę
pozdrawiam i dzięki za przepis
-
2011/03/09 08:37:46
maciekumca
w odpowiedzi na Twoje pytanie mogę ci polecić albo pergamin pod spód wtedy ciasto się tak nie spiecze albo posmarowanie ciasta oliwą..
-
2011/03/30 19:20:24
czy ciasto można zamrozić
-
2011/03/30 19:21:55
ciasto na pizzę jest rewelacyjne naprawdę teraz bardzo często pizza gości w moim domu pozdrawiam i dziękuję :)
-
2011/04/30 15:04:22
Ciasto wymiata :) dziękie wielkie za świetny przepis
-
2012/02/15 19:32:28
Wyszło pycha! Bardzo urosło - jak bułeczka. Wystarczy z pewnością na dwie blachy. Właśnie leżę brzuchem do góry... Mniam!
-
2012/09/17 13:39:40
Dziś robię drugi raz ! Pizza rewelacja! Dzięki za przepis.